M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På min "Politikerkarta" ser du vilka som styr och vill fortsätta styra i Bjuvspolitiken. Var säker på att också DIN röst gör skillnad! Vet du inte vilka personerna är så kolla här.
BJUVSWEEK - VAL 2022 Färden genom Bjuv en vanlig idag skvallrar inte om några stora förändringar. Men låt inte skenet bedra dig! Här puttrar det av nyheter både här och där. Och vem som ska styra Bjuvs kommun efter valet den 11 september är kanske mer osäkert i år än något annat år.
På riksnivå är valutgången osäkrare än på mycket länge. I Bjuvs kommun är den lika svårbedömd.

Den senaste mandatperioden styrs Bjuv, Billesholm och Ekeby av koalitionen Sverigedemokraterna-Moderaterna. Samarbetet gnisslar dock betänkligt och om det blir just de två som också efter valet kommer att stötta varandra är mycket osäkert.

BJUVSWEEK VAL22 Gå och rösta och gör din röst hörd. Det finns folk som är redo att dö för den rättigheten!

I glesbygden norröver i Sverige var valdeltagandet 2018 så lågt som 71 procent. Bjuvs kommun var med sina 76,5 procent inte heller en plats där man kan säga att folk gick man ur huse för att utnyttja sin demokratiska rätt att påverka vilken politik som ska föras. I riksdagsvalet 2018 var 7.495.936 personer röstberättigade. Det innebar ett valdeltagande på 87,18 procent.

MARIANNES BLOGG Ja. Det kanske var fel av mig att lägga ner Bjuvsnytt. Bara för att kort därefter starta Bjuvsweek. Just den korta tiden emellan besluten verkar särskilt ha förvirrat min fina läsekrets. Men det finns en förklaring.

Att förvirra någon var aldrig min mening. Jag var bara efter 10 fulla år av nyhetsjakt och ensamredaktörskap väldigt färdig med det kapitlet i mitt liv. För dig som inte vet det så har jag inte haft några inkomster som burit upp det jobb jag lagt ner på tidningen. En del vänliga själar har förvisso skänkt en slant emellanåt men någon lön eller inkomst har det inte blivit. Bjuvsnytt var alltid gratis. Öppen för alla att läsa. För att jag tycker att saker som är viktiga för människor ska vara tillgängliga. Inte gömda bakom en sk betalvägg.

Att frångå vår rätt till press- och yttrandefrihet kan jämföras med att spränga hela vår dyrbara demokrati i bitar. Tänk på det.
FRIHET Idag den 3 maj är det Press- och Yttrandefriheternas dag. En grundpelare i vår svenska demokrati. Fundera över vad det betyder för dig och din egen frihet.
Med tanke på såväl de attentat och mord som ägt rum, inte minst mot den franska tidningen Charlie Hebdo i Paris 2015, men också med tanke på den oroande debatt som uppstod i samband med Påskupploppen i Sverige nyligen, är det viktigt att stanna upp och fråga sig - Vart är vi på väg?

M:s BLOGG Detta blogginlägg tänkte jag skulle innehålla en massa nostalgi om vad både jag och du som läsare upplevt i och minns av Bjuvs Folkets Hus. Men när jag precis skulle publicera min text så anföll Ryssland Ukraina i full skala och hur långt Vladimir Putin tänker gå är det idag ingen som vet. I sina tal hotar han ju tom oss alla med det som vår regering och andra makthavare tolkar som kärnvapenkrig.

Och när jag hörde det och dessutom på en presskonferens hörde Sveriges utrikesminister Ann Linde säga att man för tillfället inte tror att Putin menar allvar med det han sagt - så satte jag liksom ändå de sköna, nostalgiska skratten i halsen. För ingen kan vara säker på vad Putin egentligen har för planer.........

Men trots detta allvarliga och hemska - låt oss tillsammans minnas vårt Bjuvs Folkets Hus. Jag var på plats när grävskopan tog de första rivningstagen på huset - som fyller 70 år i år. Och också där började vi som var där prata minnen:

– Hur minns du Folkets Hus, frågade Allan Jönsson mig.

Bilden: Att få träffa Tomten i Blå Vinkeln var en stor tilldragelse för en liten tös från Bjuv.

Min bild från stranden mellan Viken och Lerberget från i söndags var med bland väderbilderna som visades  i TV-programmet Sverige runt på tisdagen. Det tycker jag var kul!
SJÄLVPEPP På tisdagen när jag satt och jobbade inför kvällens direktsändning från kommunfullmäktigemötet i Bjuv damp ett par olika meddelanden från kompisar ner i inboxen:

- Din bild är med på Sverige runt! rapporterade vännerna.

Det visade sig vara den här bilden. Själv såg jag inslaget i efterhand på Sverige runt - 27.37 minuter in i sändingen, dvs som vanligt med väderbilderna - på slutet.

Bild av stationsbyggnaden i Billesholm innan markarbetet påbörjades.
- I Bjuvs kommun ska du kunna färdas säkert på gator och vägar med bil, buss, cykel eller till fots, heter det på kommunens hemsida. Kritiken från oppositionen besvaras på fredagen från kommunhuset. Dock missade man ”hinderbanan”. Har tjänstemännen inte varit på plats?

”Efter den oväntade konkursen vid Billesholms station, då entreprenören Barslund lämnade stationsområdet med någon vecka kvar till färdigstället, har nu äntligen ljus för gångtrafikanter kommit på plats, heter det på kommunens hemsida på fredagsförmiddagen.

PANDEMIN På måndagen den 10 skärpte regeringen och Folkhälsomyndigheten reglerna för att ytterligare försöka få stopp på de nu närmast fritt skenande av Coronaviruset. Nu är det dags för var och en av oss att verkligen tänka till. Ta ansvar och hjälpas åt att få slut på eländet.

Risken att inte följa Sveriges jämförelsevis milda ”rekommendationer”, förutom att själv bli sjuk och få långvariga hälsoproblem, är också att den redan ansträngda sjukvården helt riskerar att kollapsa.

Det allra första digitala mötet i Bjuvs kommunfullmäktige ägde rum måndagen den 21 juni 2021. Endast sex ledamöter deltog via länk.
EN FUNDERING Igår hölls Bjuvs kommunfullmäktiges första digitala möte. Där bara sex av 31 ledamöter var med via den av Tele2 specialskräddade it-lösningen. Övriga ledamöter - inklusive de inom Socialdemokraterna som lett protesterna mot att KF-mötena i Bjuv fortsatte i sin gamla rent fysiska form och tom lockat både TV och tidningar till byn med sin ilska - nu satt mangrant i bänkraderna i Varagårdsskolans aula.

Tanken med digitala möten sköt fart när Coronapandemin var ett faktum i vårt land och övriga världen. Den första rekommendationen från Folkhälsomyndigheten FMH var att alla 70 år och äldre skulle stanna hemma för att undvika smitta och död. Eftersom många i Bjuvs kommunfullmäktige föll för detta ålderstreck borde det då ha blivit glest i bänkraderna. Men med mandatfördelingen 16-15 till den politiska ledningen SD/M:s fördel tordes nog ingen utebli fysiskt. Vilket alltså ledde till att "alla" fortsatte komma på mötena.

Kommunfullmäktiges presidium presenterade då ett kvittningssystem där färre ledamöter skulle delta men utan att maktbalansen i KF rubbades. Detta system nobbades dock av oppositionen. Som ville se möten i större lokaler. Där man kunde hålla avstånd till övriga deltagare.

KULTUR Idag på Sveriges nationaldag delas Bjuvs kulturpris ut. Det går till Olle Lundgren för hans engagemang för Gruvmuséet som i år fyller 45 år.
Vem som ska få priset beror på de nomineringar som inkommer till Kultur- och fritidsnämnden. Men inte enbart. Oavsett hur många och hur välformulerade nomineringarna än är så har nämndledamöterna vad man kan kalla vetorätt i frågan. Vilket blev extra tydligt när årets pristagare skulle utses.

 

Maj månads möte i Bjuvs kommunfullmäktige ägde rum i Billesholms Folkets Park. Om allt går enligt planen blir nästa möte digitalt, lovade kommunchefen Christer Pålsson.
UPPSNAPPAT På måndagens möte i Bjuvs kommunfullmäktige kallades ordförande Pia Trollehjelm (SD) "diktator" när hon inte tillät Stefan Svalö (S) att ställa frågor efter kommunchef Christer Pålssons redigörelse för kommunens kommande system för digitala möten.
Under samma möte sa Bjuvs kommunalråd Mikael Henrysson till tidigare KSO Stefan Svalö att dennes och övriga socialdemokraters inlägg i talarstolen är deras sätt att "kasta grus i maskineriet" och försena kommunens arbete för Bjuvs invånares bästa.

Stefan Svalö blev mycket upprörd över detta och i talarstolen sa han:

Måndagens möte i kommunfullmäktige gick av stapeln på parkeringen mitt emot kommunhuset. Utan varken opposition eller diskussion. Vart är Bjuv på väg?
POLITIK SVT Helsingborg rullar in i byn liksom P4 och Helsingborgs Dagblad. Vad är det som händer?
Jo. Idag är det möte i Bjuvs kommunfullmäktige.

Men skulle det locka TV, radio och HD? Ingen av dem har ju närvarat på några kommunfullmäktigemöten i Bjuv på år och dag. De första två aldrig.

LÖNSAM JAKT Jag har en ny bostad. Med en liten hall som jag vill skydda från vinterns antågande slabb och slask. Med hjälp av en tålig matta. En som inte suger in som en svamp. Utan en vattenavvisande. Som dessutom ser snygg ut där den ligger.

En sådan brukar jag hitta på Rusta. Jag har haft en i min lägenhet i Stockholm. Jag har en i sommarhuset i Viken. Och nu tänkte jag ha en i Helsingborg.

Sagt och gjort. Jag går in på Rustas hemsida på nätet. Och hittar mattan med stort M.

 

Bilden har inget med verklighetens matta att göra.

CORONA Pandemin Covid19 har förpestat vår och världens alla folks tillvaro länge nu. 6000 personer i det närmaste, har dött av det förfärliga viruset, bara i vårt land. En plågsam död. Även om en del smittade bara fått lindriga, eller inga symptom alls.

Jag tänker på dem som dött. Samtidigt som jag tex tänker på Väla. Och andra stora centra.

Såg ett reportage på TV för några dagar sedan där reportern frågade människor som varit inne i köpcentrat om de inte var rädda att bli smittade av Covid19.

Svaren var så….. ja hur ska jag säga….. i bästa fall flata. Om inte korkade.

 

Bilden: Att stoppa smittspridningen är något som angår oss alla.

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här